از هنرهای خانمهای ایرانی آماده کردن غذای خوشمزه و باب میل افراد خانواده است. تنوع غذاهای ایرانی بسیار بالاست و پختن و مهیا کردن هر یک به شیوهای خاص است، بعضی غذاها زود و سریع آماده میشوند و بعضی به زمان پخت طولانی نیاز داشته و باید آرام آرام بپزد و آماده شود تا به اصطلاح حسابی جا بیفتد؛ قورمه سبزی از این دسته غذاهاست. در آماده کردن برخی غذاها فقط با روغن و سرخ کردن سر و کار داریم؛ در این گروه میتوان به کتلت و کوکوها اشاره کرد.
برای تهیه هر غذا نیاز به ظروف مناسب داریم. قابلمه، ماهیتابه، دیگ، ظرفی چدنی و… در این میان یکی از ظروفی که در میان خانمهای خانه بویژه آنها که شاغل هستند طرفداران زیادی دارد و بسیاری از غذاها را در آن میتوان پخت، زودپزاست. کارایی زودپززمانیکه مهمان سرزده دارید بیشتر نمایان می شود.
زودپزغذا را در زمانی کم و تحت تاثیر بخار میپزد که ویتامینهای بیشتری در غذا باقی میماند و زمان پخت در آن بسیار کمتر از ظرفهای معمولی است. دهها سال میشود که دیگهای زودپزدر انواع مختلف موارد استفاده فراوانی در آشپزخانهها داشته و دارد. امروزه البته زودپزهای جدید در اندازهها و رنگهای مختلف با کاراییهای فراوانتر از گذشته به بازار آمده است. ولی نکاتی هست که هنگام استفاده از زودپز باید رعایت کنید تا زودپزتان منفجر نشود!
موقع استفاده از زودپزاز سالم بودن سوپاپ بخار باید مطمئن باشید. موقعی که دیگ زودپزرا روی شعله گاز می گذارید، اگر حرارت بیش از حد باشد صدای سوپاپ بر اثر بخار زیادی که در دیگ جمع شده بلند میشود و شما را متوجه می کند باید حرارت را کم کنید.
مواد غذایی را که دانههای ریز دارد یا دارای لعاب و کف است (مثل دانههای جو و گندم) در زودپزنپزید زیرا ذرات این مواد همراه با کف، بالا آمده و روزنه خروج بخار را میبندد. اگر این روزنه کاملا بسته شود ممکن است حتی باعث انفجار دیگ نیز بشود.
نکته دیگر این که همیشه مراقب باشید واشر یا حلقه لاستیکی دور در زودپزسالم باشد. این واشر باعث میشود که بخار در دیگ بماند و خارج نشود. اگر واشر خراب یا پاره باشد یا آن را خوب جا نینداخته باشید، غذا سر رفته و ممکن است شعله گاز را خاموش کند. پس لازم است بعد از هر پخت غذا و شستوشوی دیگ زودپزحتما واشر لاستیکی آن را بازرسی کرده و از سالم بودنش مطمئن شوید. در صورتی که متوجه شدید واشر ایرادی دارد حتما آن را عوض کنید و تا پیش از این کار از زودپز استفاده نکنید.
بعضی دیگهای زودپزقفل ایمنی دارند؛ این قفل باعث میشود تا زمانی که بخار داخل ظرف است در آن باز نشود. برای باز شدن در این دیگها بعد از اینکه غذا پخت، شعله را خاموش کرده و سوپاپ اطمینان را آزاد کنید تا بخار جمع شده در داخل دیگ خارج شود؛ آن وقت میتوانید در دیگ زودپزرا باز کنید.
اگر زودپزندارید و قصد خرید زودپزرا دارید، حتما موقع خرید به علامت استاندارد روی آن دقت کنید. همچنین طرز استفاده آن را بیاموزید و در خانه هم بروشور راهنمای پخت را با دقت مطالعه کرده و سپس از دیگ زودپز استفاده کنید.
شما کدام نوع زودپزرا میپسندید؟
بیشتر زودپزها از جنس استیل ساخته شده که این آلیاژ در مقابل شستوشو و ضربه مقاوم است، اما زودپزها دارای شکلها و رنگهای متفاوت و گوناگونی هستند. بعضی از این دیگها دسته بلندی دارند و برخی دستههایی شبیه قابلمههای استیل. انتخاب یکی از این مدلها بیشتر به سلیقه افراد برمیگردد اما اغلب خانمها دیگهای دسته بلند را ترجیح میدهند زیرا انتقال اینگونه ظروف با دسته بلند راحتتر است. همچنین دستههای کوتاه ممکن است داغ شود و موقع بلند کردن ظرف دستتان بسوزد، اما چه دیگ شما دارای دسته بلند باشد و چه کوتاه، یادتان نرود هر از چندگاهی از سفت بودن پیچهای دسته زودپزمطمئن شوید. زودپزهای برقی هم آمدند
بتازگی دیگهای زودپزبرقی هم به بازار آمده که هم زودپزاست و هم بخارپز. معمولا سطح داخلی این دیگها با تفلون پوشیده میشود. کار با این دیگها هم مانند زودپزهای معمولی است، اما به دلیل حس گرمایی که دارند، غذا در آنها نمیسوزد و پیش از چنین اتفاقی، برق دیگ قطع میشود. البته لازم است به میزان مصرفتان از زودپز و مصرف برق آن هم دقت کنید.
لینک های مرتبط: